محقق مرکز تحقیقات کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد از کشت گسترده گیاه آویشن شیرازی در مناطق گرمسیر استان به منظور اصلاح الگوی کشت و افزایش درآمد جوامع محلی خبرداد.
به گزارش روابط عمومی سازمان تات به نقل از مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابعطبیعی کهگیلویه و بویراحمد، عسکری ضمن بررسی کشت گیاهان دارویی در نقاط مختلف استان، وضعیت گیاه دارویی آویشن شیرازی در استان را تشریح نمودند.
وی افزود: آویشن شیرازی (Zataria multiflora Boiss.) از تیره نعناعیان Lamiaceae، یکی از گیاهان شناخته شده که به فرمهای رویشی بوتهای و درختچهای در پاکستان، افغانستان و نواحی کوهستانی و صخرهای کشور ایران؛ اصفهان (نجفآباد، خور و بیابانک، کاشان و مهریز)، فارس (آباده، داراب، استهبانات، لامرد، فیروزآباد و خورموج) سیستان و بلوچستان و کرمان (زرند، جیرفت، خاش، نیکشهر و قصرقند)، یزد، کهگیلویه و بویراحمد، هرمزگان و خوزستان کاشته شده است.
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: برداشت آویشن شیرازی شامل چیدن برگها و در برخی موارد سرشاخه های گلدار میباشد. زمان برداشت محصول بسته به محل کاشت، از اواسط اردیبهشت ماه تا اواخر مهرماه متغیر است.
وی خاطر نشان کرد: این گیاه در شهرستانهای گرمسیر استان کهگیلویه و بویراحمد همچون دوگنبدان، باشت، کهگیلویه، چرام و بهمئی بیشترین بازدهی را دارد. عملکرد آویشن در اولین سال کاشت ناچیز بوده و به تدریج در سالهای بعد افزایش می یابد. به نحوی که از سال دوم به بعد، هر سال تا سه بار قابل برداشت می باشد. عملکرد این گیاه در سالهای مختلف، متفاوت می باشد. اما به طور میانگین هر سال بین یک تا یک و نیم تن برگ و سرشاخه خشک گلدار قابل برداشت است.
عسکری افزود: آویشن شیرازی دارای مصارف خوراکی، دارویی و صنعتی است. اندام هوایی آویشن شیرازی در رفع سرفه و اختلالات تنفسی بسیار مورد توجه بوده و به دلیل داشتن تیمول و کارواکرول بالا دارای اثرات آنتیاکسیدانی، ضدعفونی کننده، ضد باکتری و ضد التهابی است. عصاره آویشن شیرازی موجب کاهش چربی خون شده و میتواند به عنوان داروی گیاهی کنترل کلسترول خون مورد استفاده قرار گیرد. همچنین تأثیر گیاه بر آسم و اثر اسانس آن بر حفاظت مواد غذایی به عنوان یک نگهدارنده گزارش شده است.
ایشان در پایان ضمن بررسی بازار این محصول و اقتصاد جوامع محلی، میانگین درآمد خالص حاصل از برداشت برگ و سرشاخههای گلدار این گیاه در سطح یک هکتار مزرعه مرغوب آویشن شیرازی را حدود 4 میلیارد ریال برآورد کردند.
