به گزارش روابط عمومی سازمان تات؛ نصرتالله حیدرپور، در بیستمین تور رسانهای دانش بنیان سازمان «تات» که در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی این استان برگزار شد، اظهار داشت: میزان آب مصرفی در حال حاضر ۷۱ میلیارد مترمکعب هست که با توجه به وضعیت فعلی مملکت، تغییر اقلیم، کاهش شدید آبهای زیرزمینی و آبهای سطحی این رقم باید تا پایان سند ۱۰ساله «دانش بنیان امنیت غذایی» به ۵۱ میلیارد مترمکعب برسد یعنی باید کاهش مصرف منابع آب را داشته باشیم و همزمان تولیدات را با کاهش مصرف آب افزایش دهیم.
وی با اشاره به سند ملی و راهبردی تحول امنیت غذایی (۱۴۱۰ - ۱۴۰۱) که به نحو بسیار مطلوبی در توسعه اقتصادی و سیاسی کشور نقش ایفا کرده است، گفت: به طوریکه در برنامه اصلاح کاشت گندم از تولید ۲۵۰ کیلوگرم در هر هکتار به حدود ۷ تن در هر هکتار افزایش دادیم که این را مدیون مرکز تحقیقات کشاورزی میدانیم.
حیدرپور افزود: مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی در خصوص امنیت غذایی و بررسی موارد بنیادین بخش کشاورزی نقش خود را بهخوبی ایفا میکند و در حال حاضر با توجه به بحث مسائل امنیت غذایی در دنیا و کشور نقش این مرکز بسیار پررنگتر شده است.
وی در ادامه بیان داشت: منابع کشور بسیار محدود است و آب کمی هم وجود دارد و از طرفی مواد آلی خاک در اثر استفاده زیاد از دست رفته است لذا سمت و سوی بخش کشاورزی باید به سمت دانش بنیان هدایت شود در همین راستا در دولت دکتر «روحانی» کمیته تعیین مرجع علمی مسائل امنیت غذایی کشور با حضور ۱۵۰ فرد تاثیرگذار و سیاستمدار و همچنین ۲۶ دستگاه اجرایی برگزار شد و اردیبهشت ۱۴۰۲ سند دانش بنیان امنیت غذایی کشور در شورای عالی فرهنگی مصوب و برای اجرای ابلاغ شد.
وی با اشاره به سند دانش بنیان امنیت غذایی کشور گفت: این سند دانش بنیان یک سندی ۱۰ساله است که از سال ۱۴۰۱ شروع و تا ۱۴۱۰ ادامه خواهد داشت؛ در طول این ۱۰ سال باید یک سری شاخصهایی را اصلاح و یا بهبود دهیم.
حیدرپور با اشاره به اینکه در حال حاضر کشور ایران حدود ۸۶ میلیون نفر جمعیت دارد و حدود ۱۲۵ میلیون تن تولید محصولات کشاورزی شامل زراعی، باغی، شیلات، پروتئین و دام است، گفت: خوشبختانه کسری مواد غذایی در کشور نداریم. البته امنیت غذایی و فراهم بودن غذا برای مردم را در کشور در دستور کار داریم. این وضعیت را باید ادامه دهیم تا پایان سال ۱۴۱۰ که جمعیت ایران حدود ۹۵ میلیون نفر میرسد. در واقع این مقدار نیاز مواد غذایی (۱۲۵ میلیون تن) را با همین منابع فعلی باید به ۱۶۰ میلیون تن افزایش دهیم.
وی ادامه داد: در مجموعهای که منابع آبی، زمین زراعی و خاک محدود هست و بیشتر از این فرصت گسترش ندارد باید در این فضا محصولات را تولید کنیم که کار بسیار سختی است که نیاز به بخش خصوصی و مردم دارد.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع استان با بیان اینکه در سند دانشبنیان امنیت غذایی چند اسناد پشتیبان از جمله سند آب تهیه شده است، گفت: با توجه به وضعیت فعلی مملکت، تغییر اقلیم، کاهش شدید آبهای زیرزمینی و حتی آبهای سطحی که میزان آب مصرفی در حال حاضر ۷۱ میلیارد مترمکعب هست باید در پایان سند ۱۰ساله «دانش بنیان امنیت غذایی» به ۵۱ میلیارد مترمکعب برسانیم یعنی باید کاهش مصرف منابع آب را داشته باشیم و همزمان باید تولیدات را با کاهش مصرف آب افزایش دهیم.
وی با بیان اینکه با توجه به سبد غذایی استان و کشور، باید یک سری تغییراتی در وضعیت فعلی انجام دهیم، اظهار داشت: سند آب باید بهینه شود همچنین از بذرهای دیم توسط ایستگاه تحقیقات دیم گچساران معرفی میشود که نیاز به مصرف آب کمتری دارد و در عین حال با آب کم تولیدات را معادل بذرهای آبی داشته باشید.
حیدرپور با بیان اینکه الگوی کشت برنامه ابلاغی و الزامات قانونی دارد، گفت: ماده ۱۳ قانون تبدیل تشکیلات تعیین وظایف سازمانها سال ۱۳۵۰ مصوب شده و ماده ۳ آیین نامه اجرایی بهینهسازی مصرف آب کشاورزی در سال ۱۳۷۵ مصوب شده است. همچنین تبصره ۶ ماده ۶ و ماده ۲۶ قانون ارتقای بهرهوری بخش کشاورزی همه الزام به رعایت اصلاح الگوی کشت کرده است. بند ب تبصره ۸ قانون بودجه سال ۱۴۰۱ و بند ه تبصره ۸ قانون بودجه سال ۱۴۰۲ و همچنین ابلاغ قانون برنامه هفتم توسعه و فصل هفتم وظایف بخش کشاورزی را مشخص کرده است.
حیدرپور اظهار داشت: استان کهگیلویه و بویراحمد از ۳۶ هزار و ۱۶۴ هکتار کشت آبی باید به ۲۰ هزار هکتار کاهش یابد و حتی میتوان کاشت دیم را هم کاهش داد که متاسفانه کشاورزان استان همکاری نمیکنند و اجرای این برنامه در استان با مشکل مواجه شده است.
وی افزود: محصول برنج که اغلب شهرستانها از آب زیرزمینی برای آبیاری آن استفاده میکنند کاهش دهیم و سعی کنیم محصولات را تنوع مختلف ببخشیم.
وی بیان داشت: یکنواختی در کاشت علت مصرف بالای کود شیمیایی در استان است. کشاورزان هرساله گندم و جو میکارند این در حالی است که در بحث اجرای الگوی کشت سایر محصولات از جمله گندم، جو، ذرت دانهای، نخود، گوجهفرنگی، پیاز، سیبزمینی، ذرت علوفهای، یونجه، کلزار دانههای روغنی و چغندر قند دیده شده است و در زمین کشاورزی نباید فقط یک محصول کاشت.
وی با بیان اینکه الزام استان کهگیلویه و بویراحمد به کشت چغندر قند است، گفت: کارخانه تولید قند یاسوج راهاندازی شده است که از بهبهان، بابامیدان و نورآباد ممسنی مواد آن تامین میشود. اگر کارخانه قند ممسنی و بهبهان افتتاح شود دیگر مواد اولیه قند یاسوج به خاطر مسائل هزینهای کشاورزی تامین نخواهد شد. بنا بر این باید برای استان برنامهریزی کنیم و حدود ۵۰۰ هکتار زمین برای تولیدات اولیه مواد کارخانه قند در نظر گرفته شود و کشاورزان همکاری کنند.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به برنامه هفتم توسعه در پنجساله آینده، اظهار داشت: فصل هفتم این برنامه مربوط به امنیت غذایی و ارتقای محصولات کشاورزی است؛ در این فصل مشخص شده که در پایان این برنامه پنج ساله متوسط وزن ضریب خودکفایی محصولات کشاورزی اساسی شامل گندم، جو، برنج، حبوبات، گوشت قرمز، گوشت سفید و شکر به ۹۰ درصد، ذرت و دانههای روغنی به ۴۰ درصد با افزایش بهرهوری برسانیم.
حیدرپور افزود: حدود ۶۶ طرح تحقیقاتی در کشور فعالیت دارند که طرحهای کاربردی و نتیجهگرا با دستاوردهای بسیار خوب در ۱۷ استان و همچنین استان کهگیلویه و بویراحمد اجرا میشود.
وی بیان داشت: حدود ۲ میلیون هکتار از اراضی دیم کشور و حتی اراضی در شرایط آبیاری تکمیلی کشور از بذرها و رقمهای معرفی شده گچساران استفاده میکنند و این به بحث امنیت غذایی کمک میکند.
وی در پایان بیان داشت: سند هفتم توسعه بخش کشاورزی در ۲۹ آیتم تعریف شده است. طبق بند چهارم ماده ۳۴ اهداف برنامه ترویج کشت محصولات علوفهای، روغنی و کم آب با توجه به اقلیم کشور و وضعیت موجود از طریق افزایش بهرهوری اصلاح خواهد شد.