عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی کهگیلویه و بویراحمدبا بیان اینکه رعایت زمان مناسب محلول پاشی با آفت کش بی تی باعث کنترل 47 درصدی آفت پروانه جوانه خوار بلوط می گردد.
به گزارش روابط عمومی سازمان تات به نقل از مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابعطبیعی استان کهگیلویه و بویراحمد، در بیستمین تور رسانهای دانش بنیان سازمان “تات” کریمیپور فرد مسئول بخش تحقیقات گیاه پزشکی عنوان کرد: پروانه جوانه خوار بلوط(Lep.: Tortricidae) Tortrix viridana L.. يکي از آفات مهم جنگلهاي بلوط در اقلیم سردسیری استان کهگیلویه و بویر احمد است که در سالهاي اخير خسارت قابل توجهي به این جنگلهاي وارد نموده است.
عضو هیأت علمی بخش تحقیقات گیاه پزشکی اضافه کرد: جنگلها يکي از مهمترين سرمايههاي طبيعي و از پشتوانههاي اصلي رشد و توسعه اقتصادي کشورها ميباشند و حفاظت از آنها بخصوص در بحث مدیریت آفات و بیماریها از اهمیت ویژهای برخوردار است.
کریمی پور فرد بیان کرد: پروانه جوانه خوار بلوط گرچه آفتي تک نسلي است ولي در شرايط خشکسالي جمعيت آن افزايش يافته و خسارت جبرانناپذيري به درختان بلوط استان وارد ميکند. بسته به شرايط آب و هوايي منطقه، اين آفت از اواخر اسفندماه تا اوايل فروردين در محيط ظاهر مي شود. این آفت در بخشهای سردسیری استان مانند شهرستان بویراجمد و دنا گشترش دارد.
وی افزود: طی مطالعات انجام شده دو ساله در شرایط استان کهگیلویه و بویراحمد مشخص شد، تفریخ تخمهای زمستانگذران و ظهور لاروهاي جوان آفت همزمان با تورم جوانههاي بلوط از 20 اسفند در مناطقی مانند بنستان آغاز میشود و تا اواخر هفته اول فروردین در ارتفاعات شهرستان دنا ادامه مییابد. بسته به شرایط محیطی در برخی مناطق این بازه ممکن است کمی متفاوت باشد. در سن یک و دو، لارو از جوانه تغذیه میکند ولی به تدریج با رشد برگها، از برگ تغذیه میکند.
وی خاطر نشان کرد: لاروهاي اين آفت قدرت تغذيه بالا و رشد سريعي دارند و در خسارت شديد، برگهاي درختان بلوط زرد و کوچک ميمانند، درختان دچار ضعف عمومي شديد شده، ميوه نمی دهند و يا ميوههاي توليد شده کوچک ميباشد. همچنین وی اشاره کرد: در مبارزه با آفات زيستبومهاي جنگلي، حفاظت از زيستبوم و حفاظت از موجودات غير هدف (حشرات گردهافشان، دشمنان طبيعي، پرندگان و ...) اهميت زيادي دارد و استفاده از سموم شيميايي براي کنترل جمعيت پروانه جوانه خوار بلوط با محدوديتهاي متعددي مواجه است. بر همين اساس، استفاده از روشهاي کمخطر در برنامههاي مديريتي آفات درختان جنگلي حائز اهميت است.
رئیس بخش تحقیقات گیاه پزشکی عنوان کرد: با توجه به مطالعات انجام شده در استان، زمان ظهور آفت در نقاط مختلف پراکنش آن متفاوت است ولی بهترین زمان محلول پاشی بیتی در اقلیم سردسیر استان بین سوم تا نهم فروردین ماه، یعنی زمانیکه جوانه ها کمی باز شده اند، می باشد. ولی با رشد برگها و در سنین بالاتر، کارایی محلولپاشی به شدت کاهش مییابد و اگر این محلول پاشی به موقع انجام نشود، با از دست دادن زمان مطلوب مبارزه، بزرگ شدن لاروها و شروع تارتنی آفت، کارایی کنترل آفت به زیر ده درصد میرسد و مقرون به صرفه نمی باشد. همچنین با تحقیقاتی که در استان انجام شد توانستیم با رعایت زمان مناسب محلول پاشی، کارایی کنترل این آفت را تا حدود ۴۷ درصد، افزایش دهیم.