به گزارش روابط عمومی سازمان تات به نقل از مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد، ایمان صالح مجری پروژه تحقیقاتی تحت عنوان "مطالعه کيفيت منابع آب زیرزمينی با تاکيد بر مصارف شرب، آبياری و صنعت" ضمن بیان این موضوع که در سال¬های اخیر به دلیل کاهش شدید حجم آب های زیرزمینی، پایش کیفیت و حفاظت از آن ها حائز اهمیت بوده است افزود: کاهش کیفیت و کمیت آب به ویژه آب زیرزمینی و معاش بسیاری از کشاورزان را در معرض خطر جدی قرار داده و امنیت غذایی را تهدید می کند.
صالح مجری پروژه تحقیقاتی گفت: به منظور بررسی منشأ و فرآیندهای مؤثر بر خصوصیات هیدروشیمیایی آب زیرزمینی در حوزه آبخیز، اطلاعات کيفيت شيميايي منابع آب زيرزميني گردآوری و تجزیه و تحلیل شد.
وی تصریح کرد: فرآیند تبخیر نقش اصلی را در ترکیب یون¬ها و تغییر کیفیت شیمیایی آب های زیرزمینی ایفا کرده و هوازدگی سنگ ها نقش بسیار کمرنگ تری در این موضوع دارد. اثر مخرب فعالیتهای انسانی نیز با توجه به نتایج به دست آمده تأیید شد.
به طور کلی نتایج حاصل از نمودارهای ترکیبی نشان دادند که تبخیر، انحلال سیلیکات ها، فعالیت های انسانی و به ویژه فعالیت هاي کشاورزي و نفوذ آب های شور برگشتی حاصل از کشاورزی از عوامل مؤثر بر کیفیت شیمیایی آب زیرزمینی هستند.
وی در پایان خاطر نشان کرد: پیشنهاداتی نظیر به کارگیری راهکارهای مدیریتی به شکل های سازه ای نظیر تصفیه خانه فاضلاب و یا غیرسازه ای نظیر اصلاح کاربری اراضی، تغییر الگوی کشت و یا آموزش عمومی در جهت استفاده از سامانه های آبیاری مدرن به منظور کاهش برداشت از آب زیرزمینی را جهت مدیریت و بهبود کیفیت آب های زیرزمینی ارائه می شود.