محقق مرکز تحقیقات کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد از کشت گیاهان مرتعی به منظور مدیریت بهینه منابع آبی و در راستای برنامه اصلاح الگوی کشت و ارتقاء عملکرد در مناطق سردسیری کشور خبرداد.
به گزارش روابط عمومی سازمان تات به نقل از مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابعطبیعی کهگیلویه و بویراحمد، یوسف عسکری ضمن بررسی کشت گیاهان مرتعی و دارویی در نقاط مختلف استان، وضعیت گیاه مرتعی آنغوزه در اقلیم سردسیر را تشریح نمودند.
وی افزود: آنغوزه با نام علمی (Ferula assa-foetida L) از خانواده Apiaceae با نام محلی گنبو یا بوگنده یکی از گیاهان انحصاری ایران است. این گونه در مناطق کوهستانی و در دامنههای ارتفاعات اغلب صخرهای در نقاط مختلف استانهای یزد، هرمزگان، اصفهان، خراسان، چهارمحال و بختیاری و کهگیلویه و بویراحمد میروید.
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: اندام اصلی و مورد استفاده این گیاه ریشه آن میباشد که از آن صمغ تهیه میگردد و این گیاه در سال چهارم یا پنجم رویش طبق روشهای تجربی پیچانده و خشک میشود تا اینکه کنده (ریشه) آن آماده بهرهبرداری گردد. بسته به شرایط کنده و همچنین شرایط محیطی، هر کنده سالانه بین 15 تا 21 مرتبه تیغ زده میشود تا صمغ آن کاملاً جمعآوری گردد.
وی خاطر نشان کرد: از هر بوته گیاه آنغوزه بین 50 تا 150 گرم شیرابه یا صمغ برداشت می شود به نحوی که بسته به تراکم کشت در منطقه، از هر هکتار بین 100 تا 350 کیلوگرم صمغ استحصال می گردد.
عسکری افزود: یکی از مهمترین خواص آنغوزه مقوی معده است و درمان زخم معده و تسکین درد آن از دیگر خواص آنغوزه برای معده است. همچنین برای دستگاه گوارش، کمک به درمان اختلالات دستگاه گوارش از جمله یبوست، اسهال، زخمهای گوارشی مانند زخم معده، نفخ شکم، مسمومیت غذایی و بیماریهای جدی دستگاه گوارش مانند سرطان روده بزرگ قابل استفاده می باشد.
ایشان در پایان ضمن بررسی بازار این محصول و اقتصاد جوامع محلی، درآمد خالص حاصل از برداشت صمغ این گیاه در سطح یک هکتار را حدود 2000 میلیون ریالی برآورد کردند.